Så fort man nämner ordet ”Skolverket” i lärarrummet förstår man att ingen lärare kan vara helt neutral till den statliga myndigheten. Känslorna kan växla mellan intresse, respekt, ilska och trötthet, men sällan möter man den rena tacksamheten. Därför tycker jag att vi en stund kan ägna oss åt att visa Skolverket den aktning de förtjänar. Jag talar om IT-stödet. Det finns många bra verktyg och idéer att hämta på deras webbplatser. Här följer några kända och mindre kända exempel.
PIM – Kursen som har förbättrat många lärares förhållande till digitala verktyg är redan en klassiker (även om jag vet att det ordet har råkat ut för en hejdlös inflation). Webbplatsen finns fortfarande kvar för de som vill fräscha upp eller bättra på sina kunskaper.
Multimediabyrån – Det här är navet i den mer praktiska delen av Skolverkets satsning på IT-stöd. Multimediabyrån innehåller det mesta i form av kurser, tips, goda exempel och korta guider. Gör det gärna till en vana att besöka webbplatsen regelbundet. Det dyker hela tiden upp nyheter presenterade på ett lustfyllt sätt. Innan du börjar använda ett nytt program kan du ju även se efter i deras arkiv om det redan finns något skrivet om det. Ska du börja med ett nytt arbetsområde och söker inspiration finns det säkert också något för dig.
Spindeln – Ett mindre känt verktyg är söktjänst Spindeln. Den hjälper lärare och elever att hitta digitalt material för skolbruk. Alla träffar du får när du söker är alltså lämpliga för skolans värld och du får också med en del som du inte skulle hitta med en vanlig sökmotor. Glöm inte bort att använda den här praktiska tjänsten och tipsa gärna även eleverna om de möjligheter den ger. Ofta går vi slentrianmässigt till Googles sökmotor, men det här är många gånger ett bättre alternativ.
Länkskafferiet – Om man vill hitta lämpliga länkar utifrån olika ämnen är Länkskafferiet en betydligt mer känd tjänst. Bra för både lärare och elever.
IT i skolan – Ett bra ställe att börja på om man vill ha en överblick över Skolverkets IT-stöd är sidan IT i skolan. Om man inte bara vill åt länkar och guider kan man här få del av pedagogiska nyheter, rapporter och övergripande trender inom IT-användningen i skolan. Det finns också länkar till flera andra bra resurser. Missa heller inte möjligheten att prenumerera på nyhetsbrevet med samma namn. När det dimper ner i din e-postbrevlåda får du en lista över intressanta artiklar.
Digital anslagstavla – Skolan har ett viktigt uppdrag då det gäller att lära elever att tänka kritiskt. Informationsflödet är enormt och om jag inte kan sortera och granska det jag möter kommer jag snart att råka i svårigheter. Många lärare sliter med frågan om hur man ska kunna träna elever på det här. Startsidan på Kolla källan ger ett ganska tråkigt intryck, men om man börjar klicka på rubrikerna i det vänstra menyfältet dyker en mängd bra resurser och artiklar upp.
Omvärldsbloggen – Sverige är inte hela världen och internet spränger alla nationsgränser. Hur utvecklas pedagogiken i andra länder då det gäller IT? Vilka intressanta överstatliga projekt finns det? Vad kan vi lära av omvärlden och vad ska vi behålla av det som utvecklats i Sverige? De här, och många fler, frågor möter man i Omvärldsbloggen. Läs den när du har en stund över och få den egna skolan och det egna klassrummet insatt i ett större perspektiv. Ju mer man läser desto tydligare blir det att IKT-utveckling i själva verket handlar om skolutveckling i stort.