En av de roligaste gratistjänsterna för att presentera en historia med hjälp av kartor, tidslinjer, filmklipp, text och berättarröst är Meograph. Precis som namnet antyder utgår man från geografin, men berättar sedan historien utifrån en tidslinje. Berättelsen kan ju handla om en person i historien, nyheter eller varför inte den egna livshistorien. En bra början är att titta på introduktionfilmen som man kan starta från den första sidan. Exemplet här handlar om Romarrikets uppgång och fall.
Pinterest och NewHive är två ganska olika tjänster där man kan samla olika bilder man gillar eller webbplatser man hittat. Det kan vara ett bra sätt att spara sådant man hittar på internet och ett sätt att visa för andra vad man hittat. Kanske kan det här vara en bra utgångspunkt för elever som ska börja arbeta med ett visst område, som vill göra en personlig sida med sådant de tycker om eller presentera något. Det går ganska snabbt att komma igång med båda, men det kan ta en stund att få dem som man vill ha dem.
Pinterest är egentligen en anslagstavla med bilder, eller om man vill en digital klippbok med kommenterande text. Det går sedan att följa länkar till sådant som man vill fördjupa sig i. En anslagstavla kan egentligen handla om vad som helst. På YouTube hittar du lätt både instruktionsfilmer och inspirationsklipp som tar upp Pinterest. Pinterest är enligt Wikipedia nov 2012 den tredje största sociala nätverkstjänsten efter Twitter och Facebook. Precis som andra sociala medier kan Pinterest användas till många olika saker, men kan absolut vara intressant för skolan om det används rätt. Ett mycket intressant nytt alternativ för oss i skolan är Learnist, som liknar Pinterest, men är anpassat för att fungera som ett lärverktyg.
NewHive är en digital anslagstavla som liknar mera Glogster, som Johan skrev ett inlägg om i början av det här året.Den här tjänsten är ganska ny och kommer kanske att förändras en del, men i jakten på bra gratisverktyg kan det absolut vara värt att titta på NewHive, inte minst när Glogster har börjat försöka tjäna pengar på en del tjänster. Tanken är att du får en tom anslagstavla som du sedan kan fylla med bilder, video, ljudfiler och text. Det du gjort kan sedan vara offentligt eller privat.
Till sist tre snabba tips:
- Livebinder – ett mycket praktiskt sätt att lägga upp texter, länkar, multimedia och filer till elever inför ett arbetsområde. Layouten ska påminna om en pärm med flikar, vilket säkert gör att tjänsten är särskilt attraherande för lärare! Jag har använt den några gånger och just det lite tråkiga utseendet på sidan kan ibland var en fördel och gör att eleverna har lättare att hitta materialet.
- ICT Magic och Cool Tools For Schools är två exempel på wikis med en massa exempel och tips på digitala verktyg för skolan. Gå gärna in och klicka runt när du får tid. Några nya idéer finns det alltid att hämta.
- Learning Suite – är något jag redan har puffat för i ett längre inlägg om Microsoft i skolan, men nu vill jag göra det igen. Det här är Microsofts hela samling av gratisprogram för skolan. Finns en hel del intressanta program för oss lärare och våra elever. Ladda ner den (går numera även genom ITSAM i Ödeshögs kommun) gratis, installera och testa!