Ordning i kaos? Lugn, det finns lösningar!

Med alla digitala verktyg, program och appar kan livet kännas mer kaotiskt än någonsin. Både pedagoger och elever behöver lära sig att sortera, filtrera och göra arbetet mer effektivt. Kanske är det här en av de viktigaste kunskaperna inför den digitala framtiden. Det märks också att efterfrågan på den här typen av tjänster blir större och större. Jag tänkte lyfta fram några av dem som jag använder och tycker är extremt praktiska.

Evernote

Tjänsten Evernote har miljontals användare över hela världen och den fungerar både med Windows och på Mac-datorer, men också på de flesta smarta telefoner och flera typer av surf- och läsplattor. Det finns en del skillnader i hur man kan använda Evernote mellan olika plattformar, men grundprincipen är att man kan göra noteringar, om man så vill med foton och ljudfiler, och man kan bifoga filer och webbklipp. Finessen är att allt kan sorteras i olika anteckningsböcker, göras sökbart och nås från varje dator, mobiltelefon eller surfplatta där jag installerat Evernote. Det går att skriva ut, ladda hem filerna och dela ut anteckningarna till andra. Sist, men inte minst, så är ju Evernote i grundutförandet gratis.

Varför ska man då skaffa Evernote om man redan använder en av mina favorittjänster Dropbox? Dropbox har ju en mängd möjligheter som vi redan skrivit om i den här bloggen den 1 mars och 30 augusti. Det speciella med Evernote är att man enkelt kan göra snabba, sökbara noteringar, medan Dropbox mer är en hjälp att hålla ordning på filer som man redigerar och arbetar med på olika datorer.  Evernote passar också mycket bra ihop med smarta telefoner och webben. I webbläsaren Chrome finns exempelvis tillägget Evernote Web Clipper som direkt sparar klipp från webbsidor till Evernote. Du kan också gå in och redigera en gammal anteckning. Om du vill ladda ner och installera Evernote följer du bara deras kom-igång-guide. En mycket bra guide på engelska finns också på MakeUseOf. Om du är beredd att puffa för den på sociala medier eller prenumerera på ett nyhetsbrev kan du ladda ner den gratis.

Hur kan man använda Evernote i det pedagogiska arbetet? Först och främst kan du enkelt spara idéer och anteckningar, foton du tar med den smarta telefonen och intressanta sidor du hittar på webben. Du kan också använda det för sådant som du enkelt vill kunna komma åt överallt. I höst har jag testat att göra mina veckoplaneringar i Evernote. Då finns de i de datorer jag använder, men också i mobiltelefonen. Det är lätt att ändra och komplettera. Det har också varit praktiskt att dokumentera olika saker med mobilkameran och sedan ha tillgång till fotona överallt. Just nu testar jag om det är praktiskt att göra små noteringar eller föra in resultat om elever i samband med lektioner. Så här långt känns det lovande. Vill man ha mer inspiration och exempel kan man gå till Evernote för skolor.

Google Drive

Efter ett långt inlägg om Evernote puffar jag bara lite för Google Drive. Det som tidigare hette Google Dokument heter nu Google Drive och den stora skillnaden är att man nu lagrar filerna i en mapp på de datorer där man laddat ner och installerat Google Drive, som hela tiden synkroniseras med Googlekontot på nätet. Likheten med Dropbox är alltså stor, men skillnaden är att i Google finns fortfarande Google Dokuments miljö kvar med möjlighet att skriva, dela och publicera dokument. Google ger också ett generöst gratisutrymme på 5 GB för att spara dokument. Delar man dokument med andra kan man ha mer än så. Som pedagog gör du enkelt dokument tillgängliga för elever och kan samarbeta med andra.

Symbaloo

Symbaloo har ”Start simple” som slogan. Det är precis vad tjänsten handlar om. När du öppnar din webbläsare möts du av ett enkel och överskådlig panel. Om du skaffar dig ett gratiskonto kan du skräddarsy den här startpanelen med just dina favoritlänkar, din s k webmix. Du kan också lägga till flikar i överkanten med egna eller andras webmixar, flöden eller nyhetsuppdateringar. Allt fungerar på ett enkelt och säkert sätt och på alla datorer där du loggar in. Det är enkelt att komma igång med Symbaloo, men det finns en del manualer, de flesta på engelska, att hämta på nätet.

Både för lärarna och eleverna är det här ett mycket bra sätt att skapa ordning bland länkar och snabbval. Eleven själv eller du som lärare kan lägga upp tematiska webmixar för ett visst arbetsområde och sedan dela med dig av dessa till andra. I det här sammanhanget talar man om PLE, Personal Learning Environment, eller på svenska PLM, personlig lärmiljö Tanken är att det är en hjälp för eleven att ta kontroll över och sköta sitt eget lärande. Symbaloo är absolut ett bra verktyg för detta, inte minst för att det håller vad det lovar: ”Start simple”.

Så här kan en startsida i Symbaloo se ut.

Allmyapps

Den sista tjänsten som spar tid och hjälper till att samla ihop det som spretar är Allmyapps. Genom att ladda ner det här lilla programmet håller man lättare ordning på alla små gratisprogram som är installerade på datorn och när det är dags för uppdateringar. Det är lätt att hitta nya spännande program och om man har installerat Allmyapps på flera datorer kan man se vad som är installerat på var och en av dem. 
Jag får en påminnelse när program behöver uppdateras och jag kan med några klick få tag på nya program som jag vill installera. Slut på letandet efter program på diverse webbsidor med konstiga reklamerbjudandet! Här är det enkelt och tydligt, och allt är samlat på samma ställe. Så här såg det ut när jag öppnade Allmyapps i den dator jag satt och skrev det här inlägget på:
Här är de gratisprogram som var installerade på min dator. 

/Hans


1 Kommentar on “Ordning i kaos? Lugn, det finns lösningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *