Det är dags att starta höstterminen och lata sommardagar ersätts av multitasking och högt tempo. Även om många av oss haft en lugnt sommarlov har som tur är en del andra jobbat på uppdateringar och förbättringar av olika webbverktyg. Fyra av Skolspanarnas favoritverktyg på nätet har uppdaterats och smarta funktioner har lagts till. Vi har tidigare skrivit om dem, men trycker nu än en gång på Gilla-knappen för var och en av de här gratisverktygen.
TodaysMeet är det kanske enklaste verktyget för att få en återkoppling direkt med eleverna i klassrummet. Nu går det att skapa ett konto och stänga chatten före den angivna sluttiden och det går också att moderera kommentarerna. Båda dessa funktioner gör att tjänsten känns säkrare att använda i klassrummet och risken för tråkiga kommentarer och chattrådar som löper amok minskar betydligt.
Socrative är ett mer sofistikerat verktyg för återkoppling, enkäter, enkla förhör osv. Som alltid med nättjänster finns ingen garanti för att tjänsten finns kvar, men nu har ett företag som heter Mastery Connect köpt upp Socrative och förhoppningsvis säkrat den för ett tag framåt. Under sommaren har också alla användare flyttats över till version 2.0 och en betydligt bätttre användarguide har tagits fram. Det finns dessutom en samling bra videoguider på Socratives kanal på YouTube (prenumerera gärna). En introduktionsvideo kan du titta på här.
Haiku Deck är ett grafiskt rent, snyggt och enkelt presentationsverktyg på nätet. Den går att köra på flera olika plattformar, men synkar numera betydligt bättre, dvs varje gång du arbetar med en presentation sparas den i molnet och synkas med andra plattformar där du också använder Haiku Deck. Med andra ord kan du nu ännu enklare förbereda presentationen hemma på padden för att sedan bara logga in på datorn i klassrummet och köra den därifrån. Enkelhet och synkning gillar vi skarpt!
Kaizena är en app i Google Drive för röstkommentarer. Det här ett bra verktyg för en formativ bedömning av elevernas arbete i olika dokument. Det nya är att man nu inte bara kan kommentera i textdokument utan även i presentationsverktyget i Google Drive. Det här är något som åtminstone vi är lite sugna på att pröva i höst. En bra introduktion till Kaizena och den nya funktionen är Richard Byrnes video på YouTube.
/Hans