Påsken är nästan över, men här kommer ett påskägg att ta med under arbetsveckan. Det är packat med godis för alla smaker.
Syrliga geléhjärtan
Ingen har väl missat programbuggen Heartbleed i krypteringsbiblioteket Open SSL. Visst är det surt, och det kan ju vara bra med lite goda råd om vad man bör göra, men det finns också många myter omkring Heartbleed och det avslöjar på många sätt hur vi ser på Internet. Läs Jack Werners artikel om det i Internetworld och låt nyheterna omkring buggen bli utgångspunkten för en diskussion med eleverna omkring säkerhet och källkritik. Missa inte tillf’ället!
Kolaremmar
Under påsken har jag lekt lite med två appar för videofilmning och är imponerad av båda två. Det här är verkligen två kolaremmar som räcker länge och som har möjligheter att redigera och enkelt ladda upp till YouTube. För iPad är Videoshop en höjdare och på min iPhone har jag använt YouTube Capture, som vi har nämnt förut i ett bloginlägg. Videoshop har fler funktioner och kostar en liten peng medan Capture är gratis, men båda skulle fungera bra för elevarbete eller för den som enkelt vill kunna flippa klassrummet.
Kola med papper runt
I ägget ligger det också en kola med papper runt, dvs den smarta kombination av den digitala världen och papper som kallas QR-kod. Det här öppnar många möjligheter i arbetet med elever och i Google-presentationen här under finns det en hel del tips och uppslag. Det här skulle det gå att göra mycket mer av!
Exotiskt godis
Lite exotiskt godis har smugit sig med i ägget. Det är ytterligare en tjänst för geografisk frågesport. Frågan är hela tiden var någonstans man befinner sig och hjälpen får man genom att dyka ner i ett utsnitt ur Google Street View. Vi har tidigare skrivit om Geoguessr och Geosettr i den här bloggen och hur man kan använda dem, men den nya varianten Spacehopper har vissa fördelar jämfört med dem. Pröva själv och se vad som kan passa dig och dina elever. Skulle du sedan vilja ha lite mer kartinspiration är bloggen Google Maps Mania en guldgruva.
Supersalta Djungelvrål
Om det är något som hörs tjuta i ägget, så är det de supersalta Djungelvrålen. Det handlar alltså om ljudnivån i klassrummen och andra utrymmen i skolan. Hur kan man på ett bra sätt arbeta med problemet med både yngre och äldre barn? Det finns bra appar för iPad och webtjänster för datorn som passar olika åldrar. Pröva och se vad som kan passa i din grupp.
Söta påskägg
Sist kommer vi så ner till det allra bästa, dvs söta godisägg. Tjänsten Tackk har förbättras och förändrats och är nu ett mycket bra sätt för elever och lärare att presentera arbeten och uppgifter på ett interaktivt sätt. Jag testade att göra ett snabbinlägg med vårfoton i form av en presentation som jag bäddade in här under. Tjänsten är gratis, enkelt och om man bara vill göra något som ska finnas i sju dagar behövs inte ens ett konto. Skaffar man istället ett gratiskonto kommer det man gör att ligga kvar även efter en vecka. Det är ett bra alternativ till blogg och hemsida och ger dessutom möjlighet till kommunikation och samarbete genom sociala medier. Mmmm, smakar gott!
/Hans
1 Kommentar on “Lite surt, lite sött, lite salt”