Har du stött på svåruttalade namn? Har du själv hört ditt eget namn misshandlas när du träffat människor som inte talar svenska? Har du funderat på hur namnet på det där företaget, den där artisten eller fotbollsspelaren borde uttalas? I så fall kan Namez var någonting för dig. Det handlar om en relativt ny tjänst som fortfarande bara finns på nätet i s k beta-version, dvs en slags testversion, och som app för iPhone/iPad, dock inte än i Sverige. Här är det crowd-sourcing som gäller, dvs förhoppningen är att många människor från olika länder läser in sitt eget eller andras namn med rätt uttal. Namnet blir sedan sökbart och man kan alltså lätt lyssna och kontrollera hur ett namn på en person, ett företag, en plats osv ska uttalas. Om många gör lite var och en kan ändå resultatet bli imponerande. Pröva själv hur något egennamn på ett främmande språk ska uttalas. I vardagen hamnar inte minst vi lärare ofta i en situation där det här kan vara en praktisk tjänst. Det går också att lägga till en länk till ett namn i e-postsignaturen eller inbäddat i en blogg eller på en hemsida. Vet du inte hur Skolspanarnas namn ska låta kan du därför klicka på de inbäddade länkarna här.
En äldre tjänst som byggts upp under längre tid är Forvo , som både finns som webbplats och som en bra app i iTunes och Google Play. Det här är helt enkelt ett uttalslexikon som har skapats av många människor tillsammans. Många ord har t o m flera alternativa uttalsvarianter och tjänsten täcker in många olika språk. Jag har själv haft nytta av den flera gånger och den borde också vara användbar i skolan. Kanske kan både lärare och elever också bidra med uttal av svenska ord? Redan finns det fler än 50.000 svenska ord inlästa.
Till sist några ord om ett stavningsspel utvecklat av Google – Spell Up. Det ska direkt sägas att det handlar om att kunna stava engelska ord och framför allt att kunna alfabetet på engelska. Man behöver vara uttrustad med hörlurar och mikrofon för idén är nämligen att man genom att säga rätt bokstäver stavar till ett uppläst ord. Det här blir alltså både en stavningsträning av engelska ord och en träning på det engelska alfabetet. Vad händer om man svarar rätt? Pröva själv – i all sin enkelhelt är det beroendeframkallande.
/Hans