Det finns så många smarta och roliga digitala verktyg för lärare och elever på nätet. Det svåra kan vara att hitta dem. Här kommer en spretig lista med några exempel. Följ länkarna och pröva själv!
- Wordle – Ordmolnen dyker upp lite överallt och det kan också vara användbart för oss i skolan när man ska utvärdera eller brainstorma om någonting tillsammans i klassen. Det kan också handla om att visualisera en text eller introducera ett nytt arbetsområde. När du gjort ordmolnet i Wordle kan du t ex använda skärmklippverktyget i Windows 7 för att spara det som en bild. En kort introduktion och lite andra tips hittar du på kreativmiks.se. Även om Wordle är enklast och på många sätt bäst, så finns det alternativ om man vill göra lite annorlunda moln. En spännande variant rent grafiskt är Tagxedo.
Ett ordmoln i Wordle byggt på det här blogginlägget….. |
- Todaysmeet – Ett utmärkt verktyg för dialogen i klassrummet! En introduktion hittar du i ett äldre inlägg på den här bloggen.
- Creative Commons – Var hittar man mediafiler som är OK att använda? Hur lär man eleverna att inte bara ta första bästa bild eller ljudfil från nätet? Det gäller att söka efter material som är publicerade under Creative Commons. En liten guide till detta hittar du på kreativmiks.se. En bra början kan vara att använda sig av sökmotorn CC Search
- Weebly – Ett bra alternativ till Blogger är Weebly. Det finns minst lika stora möjligheter grafiskt och det går att skapa enkla hemsidor, bloggar eller portfolio. Den är gratis för lärare och elever och det finns möjligheter för läraren att administrera elevernas bloggar. Om man vill kan klassens bloggar vara stängda för de som inte kan det gemensamma lösenordet.
- Det kommer hela tiden nya appar till webbläsaren Google Chrome. Om normalt använder t ex Internet Explorer kan det ändå vara bra att även ha Google Chrome i datorn. Om du inte har den kan du enkelt ladda ner och installera den från google.se. Många användbara gratisappar hittar du sedan i Chrome Web Store. Idag snubblade jag över två tidtagarfunktioner som kan vara användbara: Timer Tab och Task Timer. Båda fungerar både online och offline och kan t ex användas i klassrummet om man har en projektor eller digital skrivtavla. Timer Tab är helt enkelt ett tydligt tidtagarur eller timer medan Task Timer kan mäta hur stor del av tiden som läggs på olika aktiviteter.
- Till sist något om vad som är lagligt och lämpligt på en blogg. En del bra länkar finns på kreativmiks.se även om sidan handlar om bloggar i förskolan. Det viktigaste är att alltid ha en bra dialog med föräldrarna, ha koll på elever som har skyddad identitet och inte publicera någonting som kan upplevas som kränkande. Datainspektionen har en del goda råd att ge.
Lycka till! /Hans