Tio smarta söktips – kom ihåg att verkligen använda dem!

Nu har det hänt igen! Jag har fått en genomgång av alla sökmöjligheter med Googles verktyg. Den här gången var det på Sweden Google For Education som Dan Leighton höll i en workshop i ämnet.  Det irriterande är att jag utnyttjar många av sökmöjligheterna alldeles för sällan och ännu mer sällan lär mina elever att använda dem fastän jag nog egentligen känner till de flesta. När jag kom hem gjorde jag därför den här påminnelselistan över tio sätt att söka med hjälp av Google, som vi lärare borde använda relativt ofta och som våra elever i större eller mindre omfattning (t ex beroende på ålder) åtminstone borde känna till.

1. Använd de grundläggande sökfunktionerna

minustecknet betyder att ord utesluts ur sökningen, t ex Europe -rock ger inga träffar om en svensk rockgrupp

” ” citattecknen gör att man söker på en exakt fras, t ex ett citat ur en text man vill få tag på

~ tildetecknet gör att sökningen blir på ett ord, men också alla dess synonymer

OR söker på sidor som innehåller något av orden, t ex ger en sökning på semester London OR Paris träffar om resor antingen till London eller till Paris

2. Pröva några användbara specialare

Numeriska sökningar med punkter emellan ger träffar mellan just dessa siffror eller årtal, t ex kung 1900…1910 ger träffar om kungar med anknytning till åren 1900-1920

Vill man söka på en speciell webbplats  skriver man site: och platsens adress, t ex söker Syrien site:dn.se bara på träffar där Syrien nämns i tidningen DN.

Det finns en inbyggd kalkylator i Google, så om man söker på t ex 12+34 får man upp svaret 46

Det går också att omvandla olika enheter (även valuta) genom att skriva t ex 100 cm i fot eller 50 sek i usd. Fram kommer då det omvandlade talet.

3.Sök med precision

När du har gjort en första sökning förfina resulatet och gör det mer exakt genom att använda Sökverktyg längst ut till höger i menyraden under sökrutan. Du kan välja varifrån sökträffarna ska komma, på vilket språk de ska vara skriva, hur nya de ska vara och vilken relevans de ska ha till den plats du är på nu, eller någon annan plats.

Google2

4. Sök smart efter bilder

Menyraden du får fram när man söker på bilder är verkligen användbar. Det går att bestämma färgen som ska dominera bilderna, storleken på filen (bilden), vilken typ av fil det ska vara (foto, clipart, ansiktsperspektiv osv) och hur nyligen den ska vara upplagd.

Google3

Hittar man en bild och vill ha någon liknande eller kanske information om vad de är för någonting kan man bildsöka. Man drar då bilden från den egna datorn eller en webbplats in till Googles sökruta och, vips, får man relevanta text- och bildträffar. Pröva dessutom att göra det ännu skarpare genom att skriva in ett sökord. En sökning med både ord och en bild som dras in blir ännu mer exakt.

5.Fundera innan du söker

Påminn eleverna om att tänka till innan de googlar. Det här är nog en självklarhet för oss, men till stor del avgörs ju resultatet av sökning av mina förkunskaper och min fantasi. Första frågan är förstås ”Vad vet jag redan?”. Fundera också på hur någon annan skulle ha uttryckt sig. Försök att hitta ord som begränsar och som inte är så allmänna. När det gäller bildsök kan abstrakta substantiv (”glädje”, ”lycka”, ”fattigdom” osv) som läggs till sökordet hjälpa till att få fram de önskade träffarna.

6. Sök och inuti Google Dokument

En mycket praktisk funktion är sökningar inuti Google Dokument. En extra finess är att länkarna dessutom lägger sig lite snyggt i en notförteckning på sidan. Om du vill se hur det går till kan du titta på en bra introduktion på engelska från The Gooru.

7. Använda det lilla kommandot F+Ctrl resp F+Command

Om du kommer till en lång text på en webbplats och vill ha tag på ett speciellt innehåll, sök då med hjälp av F+Ctrl (PC) eller F+Command (Mac). Du får upp en sökruta och kan skriva in ett eller flera nyckelord. Träffarna dyker upp som markeringar i texten.

8. Google Scholar och Google Books hjälper dig hänga med

Åtminstone för dig som lärare är de här verktygen verkligen bra. Med Google Scholar kan du söka bland tusentals akademiska uppsatser, avhandlingar och rapporter. Du kan spara på artiklar, citat mm i ett eget bibliotek. Inte minst kan du ställa in larm som ser till att du får ett e-mejl varje gång vissa nyckelord finns med i titeln på publikationer. Jag har t ex de här larmen inställda på ”flipped classroom” och har på det sättet fått tips om många intressanta texter. Många av publikationerna kan man läsa i fulltext, medan andra bara finns i sammandrag.

Google Books är ett av Googles grandiosa projekt och vars mål är att scanna in samtliga böcker i världen. Miljontals böcker finns redan där och är sökbara. Ibland finns böckerna att läsa som pdf-filer, men vanligtvis kan man i alla fall bläddra i dem och se innehållsförteckningen och några provsidor.

9. Sök efter rätt typ av fil

Om du söker efter en viss typ av filer, t ex presentationer i Powerpoint, kan du skriva sökordet följt av filetype: följt av filändelsen. T ex ger EU filetype:ppt som resultat olika presentationer om EU gjorda i programmet Powerpoint.

10. Glöm inte Safesearch och avancerad sökning

Längst ner på Googles söksida finns Inställningar. Här kan du gå till Avancerad sökning och där filtrera dina sökningar utifrån fler filter, t ex vilka användningsrättigheter som bilderna du söker ska ha. Jag är inte så mycket för olika typer av lås och barnfilter, men det kan faktiskt vara bra att ibland använda  Safesearch, som också finns under Avancerad sökning. Då  riskerar du t ex  inte att få tveksamma resultat på bildsök när du står framför klassen och projicerar din skärm på väggen.

Till sist några tips om du vill gå vidare: Varför inte utmana dig själv och dina elever? Vem löser problemet snabbast? Få inspiration från A Google A Day Search. Lite tuffare utmaningar än så kan man få i bloggen SearchReSearch.

Google har faktiskt en egen hjälpsida på svenska om webbsökning. Den är faktiskt riktigt bra, så börja gärna där om du vill lära dig mer. Du kan också gå till Inuti Sök på Google. Många bra tips utlovas!

/Hans

 

 

 

2 Kommentarer on “Tio smarta söktips – kom ihåg att verkligen använda dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *